Terug

Civiele procedure??

carla

Ik ben vroeger seksueel misbruikt, de dader heeft zichzelf aangegeven.

 

Maar wat mij is overkomen, was verjaard dus dat kon niet meegenomen worden in de strafzaak. De dader is wel veroordeeld wat hij iemand anders heeft aangedaan. Mij is toen aangeraden om een civiele procedure te starten, maar ik heb hier nog heel veel vragen over. Zoals hoe gaat dit in zijn werk, wat kost dit, en wat heeft dit voor resultaat?


1 Antwoord

Antwoord van Lagerweij Juridisch Adviesbureau

Een civiele procedure houdt in dat u de dader kunt aanklagen wegens onrechtmatige daad (BW6:162) en als de rechter concludeert dat de dader jegens u onrechtmatig gehandeld (alle artikelonderdelen worden bewezen geacht) dan is de dader gehouden u de schade die u dientengevolge geleden heeft te vergoeden. Het gaat dan om geld en niet zoals bij het strafrecht om een strafrechtelijke boete of straf.

U zult hiervoor een advocaat in de arm moeten nemen (misschien komt u omdat uw inkomen te laag is in aanmerking voor toevoeging d.i. bijdrage in de kosten). Als u deze kwestie wint krijgt u een gedeelte van de kosten vergoed (dwz die moeten worden betaald door de veroordeelde).

Probleem hierbij is dat u allereerst zou moeten nagaan of de tegenpartij ook in staat is een schadevergoeding te betalen (van een kale kip valt niet te plukken) dat kan nl. veel frustratie schelen.n