Terug

Conflict aankoop keuken

ack

Na aankoop van een keuken hebben wij deze binnen 7 dagen geannuleerd. Door de keukenfabrikant wordt de 30% annuleringskosten in rekening gebracht. Ten tijde van de koop zijn wij verkeerd geinformeerd door de verkoper, wij wilden een keuken met inductie maar de verkoper raadde ons dit ten sterkste af. Wij als leek zijn op zijn 'deskundig' advies ingegaan en hebben de koopovereenkomst gesloten, echter bij navraag andere keukenleveranciers bleek het klinklare onzin en wij dus wel degelijk inductie hadden kunnen aanschaffen. Wij weigeren de volledige annuleringskosten te betalen en het schriftelijk conflict duurt nu al een jaar. Nu heeft de keukenfabrikant besloten dat hij de zaak gaat overdragen aan een gerechtsdeurwaarder. Wij zijn van mening dat wij gegronde reden hebben en willen de annuleringskosten niet betalen. Als deze zaak bij een gerechtsdeurwaarder komt kunnen de kosten nog meer gaan stijgen. Eigenlijk willen we deze zaak voor een rechter laten voorkomen en hebben dit al een jaar ook schriftelijk kenbaar gemaakt aan de keukenfabrikant maar hierop reageren zijn niet, alleen en enkel dat wij moeten betalen omdat wij onze handtekening hebben gezet. Wat kunnen we het beste doen, een civiele procedure starten?


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Als de keuken niet op afstand is gekocht, bestaat ook geen kosteloze annulering binnen 7 dagen. Dat is alleen het geval indien bijvoorbeeld door een particulier via internet gekocht is. Indien bij de koop duidelijk was dat bij annulering 30% annuleringskosten in rekening gebracht zouden worden, overhandiging van de algemene voorwaarden waarin dat staat, dan heeft de keukenleverancier gelijk.

 

Was het advies van de keukenfabrikant zo fout dat hij in alle redelijkheid de annuleringsvoorwaarden niet zou mogen inbrengen? Dat is een inhoudelijke vraag. De rechter zal naar alle omstandigheden van het geval kijken en een oordeel vellen. Uit eigen ervaring weet ik echter dat een inductiekookplaat enkele nadelen heeft. Soms moet zelfs de hele meterkast aangepast worden. Er moet een installateur van pas komen. En die moet het werk ook nog eens goed doen. Dus dat die keukenfabrikant liever geen inductiekookplaten met zijn keuken meeverkoopt, is begrijpelijk. In die zin heeft de fabrikant in zijn eigen belang u afgeraden van een inductiekookplaat. In die zin zult u uw zaak moeten verdedigen.