Terug

Kinderalimentatie na 18 jarige leeftijd?

Jacqueline Horsman

Goedemorgen,

 

De kinderalimentatie aan mij, betreffende mijn oudste dochter die anderhalve week geleden 18 jaar is geworden, is door mijn ex-man, zonder aankondiging of overleg, per direct volledig stopgezet.

In ons echtscheidingsconvenant staat dat hij mij kinderalimenatie betaalt tot 18 jarige leeftijd van de kinderen en vervolgens, tijdens beloop van studie, indien er nog financiële ondersteuning nodig is, uiterlijk tot 27-jarige leeftijd. Toentertijd hebben wij bij de RVS een toekomstplan voor haar afgesloten die op 1 april 2010 tot uitkering komt. Dus zijn mening is: er is een polis voor de studie, dus hij hoeft verder niets meer bij te te dragen aan haar levensonderhoud.

 

Deze polis-uitkering circa 3.000 euro (aan mij) zal niet de hele studie kunnen dekken, aangezien ze pas in de tweede klas van de MBO zit (3-jarige BOL-opleiding) en daarna nog een 3 tot 4-jarige HBO-opleiding wil gaan volgen op de PABO. Dus al die jaren lesgeld en boeken dat kost meer dan de uitkering is. En afgezien van de studiekosten, wordt ze nu dus helemaal door mij onderhouden. Ze is weliswaar 18 jaar, maar ze zit nog de hele dag op school. Ze krijgt straks in januari 75 euro studiefinanciering en 61 euro zorgtoeslag. Daar gaat 92 euro  ziektekostenverzekering vanaf. Blijft over: 44 euro per maand voor kleding, schoenen, sport, kapper, verzorging en levensonderhoud. Het is toch niet de bedoeling dat ze met haar zaterdagbaantje (bedoeld voor zakgeld, kadootjes en autorijles) zichzelf moet onderhouden? Of moet ik vanaf nu alleen voor haar levensonderhoud betalen?

 

Ik was er vanuit gegaan dat, zolang de kinderen nog op school zitten en volledig onderhouden en verzorgd moeten worden, ik kinderalimenatie zou ontvangen. Ook als ze 18 jaar zijn. Kinderbijslag en tegemoetkoming studiekosten vervallen nu ook al. Ik vind dat mijn ex-man nog mede-onderhoudsplichtig is, maar hij denkt hier anders over. Wat zijn mijn rechten en hoe sterk sta ik?

 

Mvg


1 Antwoord

Antwoord van Scheiding-Begeleiding

Bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar gaat de alimentatieplicht over naar de jongmeerderjarigen.

Dit betekent dat uw dochter nu recht heeft op de alimentatie totdat ze de leeftijd van 21 jaar bereikt of indien zij eerder in haar eigen levensbehoeft kan voorzien.

 

Scheiding-Begeleiding